sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Pakkasta ja lauhaa

 Viime viikolla oli keskiviikkona balettia. Nyt ei ole muistaakseni tapahtunut mitään erikoista. Eilen oli kylmä ilma. Tiet olivat liukkaat ja talvirenkaat piti vaihdattaa. Olimme Riinan kanssa kahdestaan tämän viikonlopun ja Milou on tietysti tärkeä . 

Sää on taas lämmenyt sunnuntaiksi. Jaakko kävi tänään täällä. 

Olen tehnyt viulua. Viulunkyljet ovat nyt ihan palapelimäisesti koottu. Jotenkin  se koko reunus oli alunperin aika kömpelön oloinen ja aloin sitä sitten työstämään , niin siihen on tullut paljon murtumia ja olen paikannut sitä raunusta. Nyt siinä on pyöreämpi muoto. Nyt annan sen kuivua kunnolla vaikka pari vuorokautta. Yksi tekijä on se , että en anna liiman kuivua tarpeeksi. En malta odottaa, mutta kun nyt ssain sen viimein kasaan , niin annan kuivua. Jos viulu joskus kastuu, niin se hajoaa tuhannen palasiksi.  Luuliima saumat eivät kestä kosteutta. Voihan ne uudet ribsitkin muotoilla, jos nuo nyt tekemäni ei kestä, mutta pitäisi olla "bending iron".

Läysin Youtubesta tosi hyvät videot sellaiselta kuin Maestro-Kimon. Niillä ohjeilla kyllä viulunteko onnistuu. Muutenkin mukavat videot , olen oppinut paljon tältä kanavalta. Tietysti niitä vidoita on helpompi seurata, kun minulla on jo pohjatietoa aika paljon.

Kävin torstaina Biltemassa ja ostin sähköhöylän, viiloja ja kourutalttasarjan. Kourutaltat olivat tosi tylsiä, siis turha ostos. Ne maksoivat vaan kympin ( 5 talttaa ).

Ostin aikaisemmin Kärkkäiseltä käsihöylän, mutta siitä meni teränsäätö pois kohdaltaan, enkä osannut säätää sitä. Ihmettelin , että miksen osaa enää edes höylätä, vaikka pikkutyttönä höyläsin ihan hyvin kotona monenlaisia puuesineitä. Nyt olen samalla tavalla innostunut. Meillä oli höyläpenkki, missähän lie nyt. Piti sitten ostaa tuo sähköhöylä ja sehän tehosi kuin puukko voihin. Höyläsin sitten paksut puuaihiot ja seuraavaksi alan sitten carving. Hassua , kun luen koko ajan noita englannin kielisiä tekstejä, niin suomi unohtuu. Tarkoitan kovertamista. Mikä on " bending iron " suomeksi ? Laite , jolla kuuman raudan avulla taivutetaan puun suikaleita sellaisen metallisen vyöntapaisen metallisen osan avulla, voi hyvänen aika ?Mulla on pari talttaa , jotka ovat hyvin teräviä.

Jos olen tässä viulua rakentanut, niin pitihän sitä viulua soittaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti