tiistai 10. joulukuuta 2019

Kitaraprojekti

Kävin eilen  SP-elektroniikasta ostamassa sellaisen kitarankokoamissetin. Ei voi sanoa, että rakennussetti, koska se rakentaminen on lähinnä kokoamista. En tiedä, mitä puuta se on. Ostin vielä pari plektrasuojaa. Ensin vähän värjäsin sitä kitaraa. Sekoitin väritöntä puuöljyä ja sinistä elintarvike väriä ja maalasin kaikupohjan yläosan. Sitten sekoitin punaista ja hieman sinistä elintarvikeväriä ja seoksesta tuli sellaista mahonginpunaista. Maalasin em. sekoitteella kaikupohjan takaosan ja sivut sekä kitaran kaulan.
Hioin kitaran kaulasta nauhojen terävät reunat pois. Muokkasin reunoja  vielä geelimäisellä pikaliimalla ja hioin taas reunaa. Sitten suttasin vielä kynttilää ja puhalsin hiustenkuivaajalla kuumaa . Sitten  sivelin otelautaan vielä jotain ruokaöljyä. Otelauta on aika sileä , nauhojen reunat ei tunnu hankalasti.
Mulla oli ennestään Helmi-luuliimaa, jolla liimasin kitaran kaulan sitten kaikukoppaan kiinni. Luuliimaa käytetään soitinten rakennuksessa. Luin netistä, että liima  vaikuttaa sointiin.  Liimahelmet pitää liuottaa ensin vedessä ja sitten seos pitää kuumentaa liisterimäiseksi. Seos ei saa kuumentua yli 60 astetta.  Jätin kitaran sitten liimautumaan, pinosin jotain kirjoja päälle. Liimasin myös luisen yläsatulan kiinni.
Aamulla totesin , että liimaus vaikuttaa pitävän. Pyyhin kitaraa vielä jollain rätillä, mutta väri irtosi, koska siinä kitarassa oli jokin pinnoite. Poistin vielä sitten kaiken irtovärin ja ihan kauniit värit siihen kitaran pintaan vielä jäi. Kitaran voi värjätä vaikka marjamehulla. Missään tapauksessa ei saa mitään spraymaalikerroksia suihkuttaa päälle, muuten sointi menee tunkkaiseksi. Seuraavaksi pitää kiinnittää virittimet ja suunnitella jokin logo kitaran  sisäpuolelle kiinnitettävä. Sitten pitää hioa tallat ja yläsatula. Vaihdan luiset muovisten tilalle. Jännä nähdä  tai oikeastaan kuulla, miten se kitara sitten soi, jos se edes pysyy kasassa. Haasteita on esim. satulan hiomisessa, että viritys onnistuu. Pitää tarkistaa, että onko kaula edes liimautunut oikein ja kielet asettuvat oikein.







Kuva: kaunis liimasauma luuliimalla





Kuva: kitara värjätty elintarvikeväreillä









Kuva: kitaran rakennustarvikkeita









Kuva: muovinen talla ja luinen talla-aihio



















Kuva: luuliima-aines



jatkuu...........


Tänään aloin tarkistella viritystä, mutta se ei satu kohilleen. Esim. jos soittaa vapaalla kielellä B:n , niin 1. nauha on epävireessä, ei ole ihan tasan tarkkaan C. Olen tänään koko päivän hionut yläsatulan kielen uria ja taas lisännut korotusta pikaliimalla ja soodalla. Otin satulan irtikin ja ja hioin sitä pienemmäksi. Sitten huomasin , että talla on 0,5 cm liian takana, joten liimasin uudelleen luuliimalla tallan pidikkeen. Jos ei  satu kohilleen, niin pitää taas kiskoa irti se tallan pidike.

Eilen  ilalla liimasin tallan pidikkeen. Päivällä menin sitten ostamaan samaan liikkeeseen kitaran kieliä. Selitin , että en saa sitä ostamaan kitaraa vireeseen. Siellä liikeessä sitten neuvottiin, että talla tulee 12. nauhan mukaan, että sama matka tallaan , kun yläsatulasta 12. nauhaan. Ostin myös luisen yläsatulan , joita siellä nyt oli ( sellaisia , joissa oli kieliurat valmiina ). Ostin myös talla aihion. Menin kotiin ja irroitin taas tallan. Kuumensin hiustenkuivaajalla liimasaumaa ja se aukesi. Liimasin sitten tallan taas myyjän ohjeiden mukaan. Sitten viritys toimi aika tarkkaan.   Huomenna laitan uudet kielet. Jos en saa kitaraa toimimaan, niin sittenhän sen voi polttaa vaikka takassa, koska en sitä koristeeksi tehnyt.


Lauantaina hioin vielä kitaraa ja se soi jo melko hyvin vireessä. Sunnuntaina käänsi vielä tallan toisin päin ja nyt se soi ihan vireessä. Esim. että jos virität kielen E:n ja painat ensimmäistä nauhaa niin soi F mahdollisimman tarkasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti